top of page

Bakü'den Geleceğe Bakmak: WUF13 İzlenimleri ve Belediyelerimize Yeni Buluşma Çağrımız


Mahalli İdareler Derneği olarak, 17-22 Mayıs 2026 tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 13. Dünya Şehircilik Forumu (World Urban Forum – WUF13) etkinliğine katıldık. Amasya Gümüşhacıköy Belediyemiz ve Muş Sarıpınar Belediyemiz ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret, gerek kurduğumuz uluslararası bağlantılar gerekse edindiğimiz deneyim açısından son derece verimli geçti.


Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) ve Azerbaycan hükümetinin ev sahipliğinde, "Dünyaya Konut: Güvenli ve Dayanıklı Şehirler ve Topluluklar" ana teması altında düzenlenen forum, yüz otuzu aşkın ülkeden binlerce katılımcıyı bir araya getirdi. Küresel konut krizi, iklim değişikliğinin şehirler üzerindeki etkisi, afetlere dayanıklı yerleşim alanları ve sürdürülebilir kentleşme gibi başlıkların ele alındığı oturumlar, ülkemiz yerel yönetimlerinin önümüzdeki dönemde karşılaşacağı sorunlara da ışık tuttu.


"Turistik Gezi" Algısının Çok Ötesinde


Bu tür uluslararası forumlara katılımın zaman zaman "turistik gezi" olarak algılandığını biliyoruz. Oysa gerçek, bu algının çok uzağında. Bilgisayar başında raporlar okuyarak, video konferanslarla, e-posta yazışmalarıyla edinilemeyecek bir değer var bu buluşmalarda:


- Birebir görüşmeler: Onlarca farklı ülkenin yerel yönetim temsilcisiyle aynı salonda fikir alışverişinde bulunmak, aylar süren yazışmalarla bile sağlanamayacak bir hızda iş birliği zemini hazırlıyor.

- Yeni bağlantılar: Kardeş şehir ilişkileri, ortak proje fikirleri ve uluslararası hibe programlarına yapılacak başvurular çoğunlukla tam da bu tür forumlardan filizleniyor.

- Farklı ülkeleri yerinde tanımak: Bir ülkeyi, kentini, yönetim modelini doğrudan görmek; ileride yapılacak planlama ve uygulama çalışmaları için son derece kıymetli bir referans noktası oluşturuyor.

- Ülkemizi temsil etmek: Belediyelerimiz, ülkemizin yerel yönetim birikimini uluslararası arenada en iyi şekilde tanıtıyor.


Bakanlığımızın Standı, Bizim de Buluşma Noktamız Oldu


Forumda bizleri en çok memnun eden gelişmelerden biri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın merkezi bir konumda yer alan standı oldu. Türk belediyeleri olarak bu stant etrafında bir araya gelmek; Türkiye'de bile aynı çatı altında zor sağlayabileceğimiz yoğunlukta görüşme ve istişare fırsatı sundu. Farklı şehirlerden meslektaşlarımızla birbirimizin projelerini dinledik, ortak sorunlara birlikte çözüm aradık. Ülke içinde haftalar süren yazışmalarla planlanması gereken pek çok temas, Bakü'de bir öğleden sonraya sığdı.


Bakanlığımıza, hem standın merkezi konumu hem de bizleri buluşturan ev sahipliği için teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Önümüzdeki Yıllarda Birlikte Olalım: Belediyelerimize Çağrımız


WUF13 ile sınırlı kalmayalım. Önümüzdeki aylar ve yıllar boyunca belediyelerimizin kendini geliştirebileceği, yeni ortaklıklar kurabileceği önemli uluslararası organizasyonlar var. Mahalli İdareler Derneği olarak tüm üye belediye başkanlarımızı bu programlara şimdiden katılım için davet ediyoruz.


🌍 COP31 — Antalya, 9-20 Kasım 2026


BM İklim Değişikliği Konferansı'nın 31. oturumu, bu yıl ülkemiz ev sahipliğinde Antalya Expo Center'da gerçekleştirilecek. Türkiye'deki tüm belediyelerimiz için "evimizde" düzenlenen tarihi bir fırsat: ulaşım kolaylığı, dil avantajı ve düşük maliyet. İklim eylem planları, sıfır atık, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir kentleşme konularında çalışan belediyelerimizin bu konferansı kaçırmamasını öneriyoruz.


🏙️ Smart City Expo World Congress — Barselona, 3-5 Kasım 2026


Akıllı şehir uygulamalarının dünyadaki en büyük buluşması; her yıl 25.000'i aşkın katılımcıyla Barselona'da düzenleniyor. Dijital dönüşüm, akıllı ulaşım, enerji verimliliği ve şehir verisi yönetimi konularına odaklanan belediyelerimiz için kritik bir adres.


🌿 GREEN×EXPO 2027 — Yokohama / Japonya, 19 Mart – 26 Eylül 2027


Japonya'nın otuz yedi yıl aradan sonra ev sahipliği yapacağı A1 sınıfı uluslararası bahçecilik fuarı GREEN×EXPO 2027, "Mutluluğun Geleceği Manzarası" temasıyla altı ayı aşkın süre boyunca açık kalacak. Yetmişten fazla ülke ve uluslararası kuruluşun katılması beklenen bu dev organizasyon; çevreye, yeşil alan planlamasına ve peyzaj mimarisine önem veren belediyelerimiz için biçilmiş kaftan. Kentsel ekoloji, sürdürülebilir peyzaj, dikey bahçe uygulamaları ve biyoçeşitlilik konularında çalışan tüm belediyelerimizi şimdiden bu fuara katılım için davet ediyoruz.


🇲🇽 WUF14 — Meksiko / Meksika, 2028


Bakü'deki forum kapanırken bir sonraki Dünya Şehircilik Forumu'nun ev sahibinin Meksika olduğu açıklandı. Latin Amerika'nın kendine özgü kentleşme deneyimini yakından gözlemleme fırsatı sunacak bu organizasyona, Mahalli İdareler Derneği olarak güçlü bir Türk belediye heyeti ile katılım hedefliyoruz. Belediyelerimizi şimdiden 2028 yılı bütçe ve program planlamalarında WUF14 katılımını dikkate almaya davet ediyoruz; iki yıl, doğru hazırlık için yeterli ama planlama bugün başlamalı.



Belediyelerimizin ufkunu genişletmek, dünyadan iyi örnekleri yerinde görmek ve şehirlerimizi geleceğe daha iyi hazırlamak istiyorsak; bu tür uluslararası buluşmalardan uzak kalamayız. Mahalli İdareler Derneği olarak, üye belediyelerimize bu organizasyonların planlanması, başvuru süreçleri, koordinasyon ve heyet düzenlemesi konularında her türlü desteği vermeye hazırız.


Bizimle iletişime geçen tüm belediyelerimizi şimdiden bekliyor; "yerelden küresele" yolculuğumuzda yan yana olmanın gücüne inanıyoruz.


Mahalli İdareler Derneği

Yorumlar


MİDsembol_siyah-10.png

MAHALLİ İDARELER DERNEĞİ

Cihan Sokak No:31/10 Sıhhiye Çankaya-Ankara

Tel:

0.312.230 5580
0.312.230 4272

Faks:

0.312.231 4058

HESAP ADI:   MAHALLİ İDARELER DERNEĞİ
IBAN NO: TR52 0006 2000 1300 0006 2919 13

HESAP ADI: MAHALLİ İDARELER DERNEĞİ

MAHALLİ İDARELER ENSTİTÜSÜ İKTİSADİ İŞLETMESİ 

IBAN NO:  TR67 0006 2000 1300 0006 2919 34

SOSYAL MEDYA

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube

E-BÜLTEN

Her ay yayınlanan makalelerden haberdar olun.

Üye olduğunuz için teşekkür ederiz.

©2023 Powered and secured by wingroup

Resmi E-Posta Adresi

bottom of page